Exposure Lock on x100s lost when changing autofocus point

Discussion in 'Coffee with Rico Pfirstinger, Fuji X-Pert' started by soujanna, Feb 28, 2014.

  1. soujanna

    soujanna New to FujiXspot

    5
    Oct 1, 2013
    Dear Rico,

    I have been using the x100s with the latest firmware (Dec 2013). I observe the following behaviour with exposure lock, whether with the spot meter (with centre point) or multi meter (any focus point):

    I use the autofocus point to take a meter reading, adjust it if required for exposure corrections, and lock it. Now, if I want to use this locked exposure (EL shows up in EVF), I see that I cannot change the autofocus point any more - I want to change my autofocus point but used the locked exposure from any other autofocus point.

    Can you please comment if this is a bug or a feature?

    Best regards,
    Soujanna Sarkar
     
    • Like Like x 1
  2. flysurfer

    flysurfer X-Pert

    Feb 1, 2013
    Nuremberg
    Rico Pfirstinger
    It's normal. I definitely wouldn't consider it a feature, but sloppy firmware design. Even the X-E2 shows this behavior.
     
  3. soujanna

    soujanna New to FujiXspot

    5
    Oct 1, 2013
    Thanks for confirming. Do you know where one can post this is a request to Fuji to update the behaviour?

    Best regards,
    Soujanna Sarkar
     
    • Like Like x 1
  4. flysurfer

    flysurfer X-Pert

    Feb 1, 2013
    Nuremberg
    Rico Pfirstinger
    Sure, write to your local Fuji office. The more, the merrier!
     
    • Like Like x 1