Inconsistent exposure on x100

Discussion in 'Fuji X100, X100S, and X100T' started by SimpleGus, Nov 5, 2013.

  1. SimpleGus

    SimpleGus FujiXspot Regular

    59
    Sep 26, 2013
    Sometimes a scene get way overexposed no matter what metering mode I'm in. And I noticed this outdoors.. I guess this is another good reason to shot raw...

    I know how to exposure properly but this gem tricks me from time to time

    Is it my fault or known issue? Ways to workaround?
     
  2. flysurfer

    flysurfer X-Pert

    Feb 1, 2013
    Nuremberg
    Rico Pfirstinger
    Sounds like a case of SAB, Fuji should repair the camera free of charge.
     
  3. SimpleGus

    SimpleGus FujiXspot Regular

    59
    Sep 26, 2013
    Sab is already fixed... By previously owner...

    It could be me, I'm not sure yet, have just owned it for a bit over a month.
    But it could also be the known fact that he x100 is struggling with direct sun light and the scene gets overlit
     
  4. chipbutty

    chipbutty FujiXspot Regular

    90
    Aug 3, 2013
    Sheffield, UK
    I've noticed that the lens has a tendency to flare quite badly in bright sunlight. Giving images a hazy look. It's much discussed on various forums. It's perhaps even worse at this time of year where I live as the sun is low in the sky. I wonder if this is what you're seeing?
     
  5. flysurfer

    flysurfer X-Pert

    Feb 1, 2013
    Nuremberg
    Rico Pfirstinger
    Overexposure should only be a problem if you exceed the camera's shooting parameters. Like choosing f/2 and shooting into the sun, ignoring that the maximum shutter speed is 1/1000s in this setting. Of course, the camera will give you an overexposure warning in this case, which will also be written into the EXIF file. Obviously, images taken with overexposure warnings tend to be overexposed.

    Drastic overexposure w/o a warning is typically SAB.
     
    • Like Like x 1
  6. Luke

    Luke FujiXspot Top Veteran Subscribing Member

    855
    Jan 31, 2013
    Milwaukee, WI USA
    Luke
    If you share some images here with EXIF info available, people can more easily help you find out if it is user error or something wrong with the camera.
     
    • Like Like x 1
  7. SimpleGus

    SimpleGus FujiXspot Regular

    59
    Sep 26, 2013
    Yeah I will give u that info if I'm continuing to get this results... Just wanted to see if there was an known issue...
    I come back later on after more usage...
     
    • Like Like x 1
  8. chopmonkey

    chopmonkey New to FujiXspot

    3
    Feb 5, 2014
    Late post, but…
    Same problem with overexposure and not SAB. The camera meters 1/20, f8, iso200, in bright sun. Crazy overexposure. (App priority)
    What's stranger, it ups the ante in manual focus and tries to convert every photo into a snowy wasteland.
     
  9. RT_Panther

    RT_Panther FujiXspot Veteran

    461
    Feb 2, 2013
    Texas
    I thought I read somewhere where at least 1 user had SAB more than once....:(